I fredags den 1 april drar SVT:s satsning på nyhetssändningar på lätt svenska igång.

”Språkets betydelse för förståelsen av ett samhälle är avgörande. Att kunna delta i det offentliga samtalet, få syn på värderingssystem och bli upp uppdaterad på vad som händer omkring en är viktigt inte bara för integrationen utan också för känslan av gemenskap” skriver Helena Olsson, programbeställare på SVT, på deras blogg.

Nyheter med riktat innehåll

Nyheterna kommer att sändas i SVT 2 klockan 17:15 varje vardag och i den fem minuter långa sändningen kommer det rymmas ekonomi, politik och inrikes- och utrikesnyheter. De nyheter som väljs ut är även sådana som redaktionen bedömer som extra relevanta för målgruppen.

– Vi kommer bland annat bevaka arabiska webbsidor noga. Vi kommer att leta efter nyheter som vi tror kan vara viktiga för vår målgrupp, säger journalisten Salim Alsabbagh, som även kommer att dubba sändningen till arabiska, till SVT.

Programledaren Anna Olsdotter Arnmar fyller i:

– Till exempel måste vi kanske lägga mer tid på att förklara de olika politiska partierna, var de står politiskt. Det går inte att bara slentrianmässigt säga ”Moderaterna”.

Börjar texta program på arabiska

Under förra året sökte över 160 000 personer asyl i Sverige och enligt prognoser från Migrationsverket kan det röra sig om liknande siffror även i år. Därför kommer SVT även att satsa på att texta program på arabiska och engelska.

”Med arabiska och engelska når vi en majoritet av de som just nu kommer till Sverige – de flesta asylsökande kommer idag från Syrien, Afghanistan och Irak” skriver Helena Olsson.

För två månader sedan gjorde Sveriges radios internationella station Radio Sweden en liknande satsning med podcasten ”Radio Sweden på lätt svenska”.